Blogikirjoituksia

Maanpuolustustahto kansan selkärankana

Maanpuolustustahto kansan selkärankana

Blogi 17.12.2019

Talvisota oli tätä kirjoitettaessa 80 vuotta sitten Neuvostoliiton näkökulmasta enää muutaman päivän päässä tavoitteestaan; puna-armeijan piti olla 21.12.1939, Josif Stalinin 60-vuotissyntymäpäivälahjana Helsingissä. ”Isä aurinkoisen” syntymäpäivästä on eri tietoja, mutta väli hällä. Vieläkään puna-armeija ei ole maatamme vallannut!

Lue lisää

Ovela, viisas viritys

Ovela, viisas viritys

Blogi 15.11.2019

Wanhan Veteraanin toiminta-ajatus tarjota maanpuolustushenkiselle perinnetyölle näkymisen paikka on oikeaan osunut. Kolme vuotta sitten syntynyt idea rauhanturva-aiheisen museon perustamisesta Haminaan jalostui nopeasti rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskukseksi. Se oli viisas viritys.

Lue lisää

Vähintään erittäin hyvä!

Vähintään erittäin hyvä!

Blogi 28.7.2019

Upea, vähintään erittäin hyvä, vaikuttava, en missään ole ennen nähnyt vastaavia kokoelmia, sain juuri sitä, mitä odotin näkeväni, hieno, huolella tehty!

Tuossa hellelauantain 27.7.2019 muutamia suoria lainauksia hajaotantapoimintoina Wanhan Veteraanin näyttelyihin tutustujilta. Lisätiedustelut kannanottojen esittäjille vahvistivat, että kaikkien noiden palautelausuntojen antajat olivat todellisia näyttelyaiheiden asiantuntijoita, niitä paljon kiertäneitä ja niihin vahvasti perehtyneitä. Se nostaa arvioiden arvoa!

Lue lisää

Siniristille sisältö lipputangon juurella

Siniristille sisältö lipputangon juurella

Blogi 28.5.2019

Wanhan Veteraanin näyttelykesä 2019 avataan lauantaina 1.6.2019 Haminassa. Sitä vauhdittaa RUK:n Maneesissa kello 12. alkava parin tunnin asiantuntijaseminaari vaihtuvien näyttelyiden taustaksi: professori Ohto Manninen käsittelee suomalaista Waffen SS-vapaaehtoispataljoonaa 1941 -1943 ja kirjailija Kari Kallonen kertoo, onko Lauri Törnin tarina totta vai tarua!

Esitelmien sisältöä en aiheita enempää pysty valottamaan. Sen tiedän, että Wanhan Veteraanin vaihtuvien näyttelyjen vastaavat teemat on pantu esille henkeä salpaavalla, mielenkiintoisella, kronologisella tavalla. Tutustumalla niihin Suomen ulkoministeriön hanke suomalaisten vapaaehtoisten lähettämisestä Saksaan ja valtaosalle suomalaisia sotasankaristatusta kantavan Lauri Törnin tarina avautuvat.

Lue lisää

Odotettavissa vinhasti väkeä suven sesonkiin

Odotettavissa vinhasti väkeä suven sesonkiin

Blogi 30.4.2019

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani on viritetty vetämään vinhasti väkeä tulevan suven sesonkiin Haminassa. Yleisölle kiehtova näyttelykausi avautuu kesäkuun alussa, kuukauden kuluttua, ja jatkuu aina elokuun loppuun.

Lue lisää

Wanha Veteraani mielekkään toiminnan alusta

Wanha Veteraani mielekkään toiminnan alusta

Blogi 27.3.2019

Kymenlaakson Rauhanturvaajat ry (KYMLRT) on yhdistystasolla Wanhan Veteraanin, Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskuksen alkuunpanija. Ensimmäiset kirjaukset KYMLRT:n hallituksen pöytäkirjaan asiasta tehtiin 8.11.2016. Sitä ennen yhdistyksen toiminta oli karkeasti ja yleistäen sanottuna keskimäärin samaa kaavoihin kangistunutta, urautunutta ”pakkopullaa” kuin Suomen muissakin vähän yli 30:ssä alueellisessa rauhanturvaajayhdistyksessä!

Lue lisää

Opas on näyttelyn henkiin herättäjä

Opas on näyttelyn henkiin herättäjä

Blogi 1.3.2019

Wanhan Veteraanin ensi kesän näyttelytarjonta on komea. Viime elokuussa avattu, jatkuvasti uudistuva rauhanturvaamisen perusnäyttely ja tarjonnaltaan kehittyvä sotiemme veteraanien perinnehuone jatkavat vetoaan. Vaihtuvien näyttelyiden ensimmäiset koko kesän esillä olevat kaksi aihetta ovat Lauri Törni 100 vuotta ja Suomalainen Waffen SS-vapaaehtoispataljoona. Ne herättävät mielenkiintoa, ehkä intohimojakin tavalla, jota en tohdi edes arvuutella. Arvaus menisi kuitenkin metsään.

Lue lisää

Tekemisen tehokasta voimaa

Tekemisen tehokasta voimaa

Blogi 18.1.2019

Wanha Veteraani, rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Haminassa on oivallinen ja kannustava esimerkki tekemisen voimasta. Ensin pitää olla idea ja tarve ja tietysti puhetta niiden esiin nostamiseksi. Sitten tarvitaan sitoutuneita ihmisiä muuttamaan sanat teoiksi. Ja sitten vain tehdään ja tulosta tulee! Luovaa kuin lumen luonti! Helppoa kuin heinän teko!

Lue lisää

Isänmaallisuutta ei ole vara menettää

Isänmaallisuutta ei ole vara menettää

Blogi 15.12.2018

Isänmaallisuudesta ei Suomessa tohdita puhua osana suomalaista elämää. Se oli varsinkin kylmän sodan vuosina pahasti pannassa. Mutta onko vieläkin, ja ymmärretäänkö isänmaallisuus tahallaan väärin ja annetaanko sen yksinoikeudet vain pienen pientä kansanosaa edustaville ääriliikkeille? Tähän Sofi Oksasen itsenäisyyspäivänä 2018 Helsingin Sanomissa julkaistuun pohdintaan tarttui Wanhan Veteraanin näyttelypäällikkö Ismo Flink!

Lue lisää

Kohti vetovoimaista näyttelykesää

Kohti vetovoimaista näyttelykesää

 Blogi 10.12.2018

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani on valmistautunut ponnekkaasti kuluneen syksyn tulevaan näyttelykesään. Sille henkistä pohjaa on antanut elokuussa avatun Wanhan Veteraanin saama asiakaspalaute. Se on ollut myönteisyydessään poskia kuumottavaa, varsinkin kun esille saatiin vasta hankkeen ensimmäinen vaihe, suomalaista rauhanturvaamista ja kriisinhallintaa esittelevä perusnäyttely.

Lue lisää

Latu on auki Wanhaan Veteraaniin!

Latu on auki Wanhaan Veteraaniin!

Blogi 21.8.2018

Ensimmäiset suomalaiset rauhanturvaajat lähtivät maailmalle joulukuussa 1956 hiihtokengät, monot jalassa parempien maihinnousukenkien puutteessa. Heidän avaamansa ”latu” on vetänyt maailmalle liki 50 000 ”perässähiihtäjää”, rauhanturvaajaa ja kriisinhallintatehtävissä palvellutta naista ja miestä!

Lue lisää

Wanha Veteraani kohta elämänsä vedossa!

Wanha Veteraani kohta elämänsä vedossa!

Blogi 21.7.2018

Wanha Veteraani, rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Haminassa tulee tarpeeseen! Näin muun muassa sanoo Suomen Rauhanturvaajaliiton varapuheenjohtaja Esko Hakulinen Seinäjoelta facebook-postauksessaan. Hän katsoo asiaa nimenomaan rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan näkökulmasta. Suomessa ei ole aiheesta pysyvää perusnäyttelyä, museota. Kohta on. Avajaiset ovat 2.8.2018 klo 15!

Lue lisää

Talkoissa on Wanhan Veteraanin voima

Talkoissa on Wanhan Veteraanin voima

Blogi 12.7.2018

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani avataan Haminassa 2. päivänä elokuuta, tätä kirjoitettaessa kolmen viikon päästä!

Lue lisää

Isänmaan ja rauhan asialla kotona ja maailmalla

Isänmaan ja rauhan asialla kotona ja maailmalla

Blogi 20.6.2018

Haminaan perustetaan Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus, Wanha Veteraani. Sen kärkenä on Suomesta puuttuva valtakunnallinen rauhanturvaamisesta kertova museo. Lisäksi perinnekeskus vaalii ja esittelee sotiemme veteraanien ja vapaaehtoisen maanpuolustustyön perintöä ja pitää samalla yllä maanpuolustustahtoa uudella toiminnallisella tavalla. Avajaisia vietetään torstaina 2.8.2018 klo 15. Hamina Tattoon lomassa ja osana sitä.

Lue lisää

Nerokas isku markkinarakoon

Nerokas isku markkinarakoon

Blogi 23.3.2018

Wanha Veteraani, rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus keskellä Haminaa, keskellä Haminan varuskuntaa, on nerokas isku aiemmin hoksaamattomaan markkinarakoon! Kyllä, lue loppuun, niin ajatus aukeaa!

Lue lisää

Jäsenyhdistykset

Haminassa perustettiin 27.9.2017 Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry suunnittelemaan ja hallinnoimaan perinnekeskus Wanhan Veteraanin toimintaa.

Perustajajäseniä ovat:

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys.

Muut jäsenet (24):

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri, Kotkan Sotaveteraanit, Karhulan-Kymin Sotaveteraanit, Kymenseudun Lottaperinneyhdistys, Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta, Maanpuolustusnaisten liitto Kymenlaakson piiri, Haminan Maanpuolustusnaiset, Kotkan Maanpuolustusnaiset, Naisten Valmiusliiton Kaakkois-Suomen alueneuvottelukunta, Haminan Sotilaskotiyhdistys, Kymen Jääkäripataljoonan kilta, Salpalinjan Perinneyhdistys, Kymenlaakson Reserviupseeripiiri, Haminan Reserviupseerikerho, Kymenlaakson Reserviläiset, Haminan Reserviläiset, Amalia ja Jaakko Lehtiön Rahasto/Jaakko Lehtiön Rahaston Kannatusyhdistys, Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit, Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat, Hölkkäri on Web, Hamina Tattoon Ystävät, Asekerho 93, Haminan Suomalainen Kerho ja Kotkan Reserviupseerikerho.

Liity jäseneksi

Rauhanturvaajat
Sotaveteraanit
RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys
KYMJP:n kilta
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta
Haminan seudun Reserviläiset
Haminan Sotilaskotiyhdistys
Hamina Tattoon Ystävät
Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat
Lottaperinneyhdistys
Reserviupseerit
Maanpuolustusnaiset

Aukioloajat

30.11.2019 - 13.3.2020 lauantai - sunnuntai klo 10.00 - 16.00.

Avoinna ryhmille tilauksen mukaan muinakin aikoina.

Pääsymaksut

  • Aikuiset 10€ 
  • Nuoret 7-18 vuotta, varusmiehet, kriisinhallintaveteraanit ja eläkeläiset 5€
  • Lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi
  • Perhelippu 22€
  • Sotiemme 1939-45 veteraanit ilmaiseksi
  • Ryhmäesittely tilauksesta. Joka kymmenes ryhmän jäsen ilmaiseksi, muut maksavat lipun hinnan henkilökohtaisesti
  • Olemme Museo-kortti kohde 

Yhteystiedot

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina
Tiedustelut: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   044 986 2225