Siniristille sisältö lipputangon juurella

Blogi 28.5.2019

Wanhan Veteraanin näyttelykesä 2019 avataan lauantaina 1.6.2019 Haminassa. Sitä vauhdittaa RUK:n Maneesissa kello 12. alkava parin tunnin asiantuntijaseminaari vaihtuvien näyttelyiden taustaksi: professori Ohto Manninen käsittelee suomalaista Waffen SS-vapaaehtoispataljoonaa 1941 -1943 ja kirjailija Kari Kallonen kertoo, onko Lauri Törnin tarina totta vai tarua!

Esitelmien sisältöä en aiheita enempää pysty valottamaan. Sen tiedän, että Wanhan Veteraanin vaihtuvien näyttelyjen vastaavat teemat on pantu esille henkeä salpaavalla, mielenkiintoisella, kronologisella tavalla. Tutustumalla niihin Suomen ulkoministeriön hanke suomalaisten vapaaehtoisten lähettämisestä Saksaan ja valtaosalle suomalaisia sotasankaristatusta kantavan Lauri Törnin tarina avautuvat.

Kun seminaarin alustajina ovat huippuluokan ammattilaiset, eivät esitelmien sisällöt voi muuta kuin panna näyttelyjä paremmiksi; seminaarissa puhuvat ihmiset, näyttelyssä, tekstit, kuvat ja esineet!

Minun vakuuttelujani ei tarvitse kenenkään uskoa. Riittää, kun tulee paikalle, tutustuu näyttelyihin ja tekee näkemästään omat johtopäätökset ja uskoo sitten niihin.

Wanhalla Veteraanilla oli onnea, kun noin vuosi sitten kymenlaaksolaiset em. aihepiirien keräilijät innostuivat tarjoamaan ensimmäisen kokonaisen kesän näyttelyaiheiksi Törniä ja Suomen SS-pataljoonaa. Aiheet ovat herkullisia siksikin, että ne pysyvät pinnalla vuodesta toiseen; molemmat teemat yhä edelleen keräävät kannanottoja puolesta ja vastaan.

Tiedotuksen näkökulmasta Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhan Veteraanin vaihtuvien näyttelyiden aiheet ovat samalla tavalla kaksijakoiset. Ne kiinnostavat ja tai sitten ei. Siinä ei ole sinänsä mitään erikoista. Näin on kaikissa asioissa. Mediallakin on oikeus näkemykseensä.

Wanhaa Veteraania ylläpitävä Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry on valmistautunut alkavaan näyttelykesään huolella. Se on ottanut huomioon myös sen, että näyttelyaiheet ratkaisevasti ohjaavat yleisöä kiinnostumaan tai torjumaan tarjotut tuotteet. Lähtökohta on kuitenkin se, että ainakin nyt esillä olevista aiheista kiinnostuneiden kävijäpotentiaali, todennäköisesti asialle vihkiytyvien määrä on satojatuhansia suomalaisia! Wanha Veteraani ei moista määrää pysty edes vastaanottamaan – sopivasti pitkin kesää jakautuen maksimissaan jopa kymmeniä tuhansia kuitenkin.

Tässä olen puhunut toistaiseksi vain Wanhan Veteraanin vaihtuvista näyttelyistä. Perusnäyttelynä ja tilankäytön osalta päänäyttelynä on Suomen rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan yli 62-vuotinen historia vuodesta 1956 tähän päivään. Se on oma erillinen huikea tarinansa em. teemanäyttelyjen kanssa saman katon alla.

Ja en tiedä uskallanko tätä päivänselvyyttä edes äänen sanoa, että kovatasoiset, yleisöä imevät vaihtuvat näyttelyt tuovat tupaan samalla myös ihmisiä kenties ensimmäistä kertaa tutustumaan kunniakkaaseen rauhanturvahistoriaamme. Ja ajatus toimii myös päinvastoin: rauhanturvaamisesta kiinnostuneet näkevät samalla reissulla myös muuta mielenkiintoista Suomen maanpuolustushistoriaa.

Kaikki kolme näyttelyä ovat nähtävissä yhdellä ja samalla, suorastaan edullisella pääsymaksulla.

Mitään lukumääräistä kävijätavoitetta Wanhan Veteraanin hallinto ei ole alkavaan kesään asettanut. Yksinkertaisesti siksi, että sille ei ole minkäänlaista kokemusperäistä pohjaa. Jokainen pääsylipun lunastanut näyttelyssä kävijä on perinnekeskukselle voitto. Se on selvä, että toiveet ovat korkealla jo pelkästään taloudellisista syistä.

Ratkaisevaa on, miten viesti, tieto Wanhan Veteraanin näyttelyistä alkaa vetämään. Siinä avainasemassa ovat median lisäksi tietysti myös kävijöiden kokemukset, heidän saamansa vaikutelma. Hyvä kello kauas kuuluu, huono vielä kauemmas!

Tervetuloa hämmästymään, innostumaan ja viihtymään Wanhaan Veteraaniin Haminaan. Uljas koripallokentän kokoinen Suomen lippu satametrisessä salossa liehuu ylväästi muutaman sadan metrin päässä näköetäisyydellä. Se jo yksin on nähtävyys, mutta Wanhan Veteraanin näyttelyt antavat siniristilipullemme myös sotiemme veteraanien lunastaman sisällön, tarinan!

Tervetuloa Haminaan!

TERHO AHONEN

Jäsenyhdistykset

Haminassa perustettiin 27.9.2017 Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry suunnittelemaan ja hallinnoimaan perinnekeskus Wanhan Veteraanin toimintaa.

Perustajajäseniä ovat:

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys.

Muut jäsenet (25):

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri, Kotkan Sotaveteraanit, Karhulan-Kymin Sotaveteraanit, Kymenseudun Lottaperinneyhdistys, Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta, Maanpuolustusnaisten liitto Kymenlaakson piiri, Haminan Maanpuolustusnaiset, Kotkan Maanpuolustusnaiset, Naisten Valmiusliiton Kaakkois-Suomen alueneuvottelukunta, Haminan Sotilaskotiyhdistys, Kymen Jääkäripataljoonan kilta, Salpalinjan Perinneyhdistys, Kymenlaakson Reserviupseeripiiri, Haminan Reserviupseerikerho, Kymenlaakson Reserviläiset, Haminan Reserviläiset, Amalia ja Jaakko Lehtiön Rahasto/Jaakko Lehtiön Rahaston Kannatusyhdistys, Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit, Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat, Hölkkäri on Web, Hamina Tattoon Ystävät, Asekerho 93, Haminan Suomalainen Kerho, Kotkan Reserviupseerikerho ja Haminan Rotaryklubi.

Liity jäseneksi

Rauhanturvaajat
Sotaveteraanit
RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys
KYMJP:n kilta
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta
Haminan seudun Reserviläiset
Haminan Sotilaskotiyhdistys
Hamina Tattoon Ystävät
Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat
Lottaperinneyhdistys
Reserviupseerit
Maanpuolustusnaiset

Aukioloajat

 

MUSEO

25.9.-28.11.2021 La-Su klo 10.00-16.00

Avoinna ryhmille tilauksesta.

MESSIRAVINTOLA  

20.9.2021 alkaen

Ke-Pe 14.00-22.00

La-Su 10.00-22.00

Ma-Ti suljettu

Seuraa meitä muualla verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Pääsymaksut

  • Aikuiset 12€ 
  • Nuoret 7-18 vuotta, varusmiehet, kriisinhallintaveteraanit ja eläkeläiset 8€
  • Lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi
  • Perhelippu 28€
  • Sotiemme 1939-45 veteraanit ilmaiseksi
  • Ryhmäesittely tilauksesta/pyydettäessä. Joka kymmenes ryhmän jäsen ilmaiseksi, muut maksavat lipun hinnan henkilökohtaisesti. Opastus max 20 hengelle 30,- euroa.
  • Olemme Museokortti -kohde 

Yhteystiedot

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Tiedustelut:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   
044 986 2225

Meitä tukevat

Meitä tukevat