Ovela, viisas viritys

Blogi 15.11.2019

Wanhan Veteraanin toiminta-ajatus tarjota maanpuolustushenkiselle perinnetyölle näkymisen paikka on oikeaan osunut. Kolme vuotta sitten syntynyt idea rauhanturva-aiheisen museon perustamisesta Haminaan jalostui nopeasti rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskukseksi. Se oli viisas viritys.

Vuoden 1956 lopulla alkanut suomalainen rauhanturva- ja kriisinhallintatyö sai vihdoin valtakunnallisen ja pysyvän esittelypaikan Haminan varuskunnan portilta. Nyt on paikka, jossa Suomen ulkopolitiikan yhden näkyvän jatkeen historiaa ja nykypäivää esitellä. Jo nyt on nähty, että se kiinnostaa muitakin kuin vain rauhanturvakentillä palvelleita kriisinhallintaveteraaneja.

Veteraanityön perinnekeskus on itse asiassa paitsi viisas, myös ovela viritys!

Vaihtuvien näyttelyiden mielenkiintoiset aiheet pakottavat niistä kiinnostuneet paikalle. Samalla he ”joutuvat” altistumaan rauhanturvanäyttelyn komeasti esille pantuun sisältöön. Ja sama päinvastoin. Yleensäkin maanpuolustushenkiset rauhanturvaajat saavat käynnilleen myös muuta nähtävää, niitä suomalaisen mp-työn hedelmiä, joiden jatke rauhanturvaaminen osaltansa on.

Elokuun alussa viime vuonna (2018) avattu Wanha Veteraani on reilun vuoden aikana osoittanut olevansa ammattitaitoisesti toteutettu museo- ja käyntikohde. Ja sekös meitä enemmän tai vähemmän osallisia lämmittää. Kesän näyttelyitä neljän kuukauden aikana kävi katsomassa noin 5 000 pääsylipun lunastanutta näyttelyvierasta. Tyhjästä ja suuresta tuntemattomuudesta nousseena määrä on hyvä.

Vaihtuvien näyttelyiden toinen täysin läpinäkyvä oveluus on tietysti se, että Wanhaan Veteraaniin on hyvä syy tulla yhä uudelleen vaikkapa joka vuosi. Aina on uutta nähtävää. Tähän ulottuvuuteen antaa pohjaa muutamat sattumaotannat viime kesän kävijöiltä, kun heille kerrottiin tulevista näyttelyistä: ”Hyvä, ilman muuta tulemme, hienoa työtä!”

* * *

Talvisodan alkamisesta tulee 30.11.2019 kuluneeksi 80 vuotta. Silloin avaamme Kansa sodassa – kotirintama kerää, uhraa ja taistelee -näyttelyn. Se on auki talvisodan keston ajan viikonloppuisin. Näyttely avataan sen kerääjän Jussi-Pekka Alanderin luennolla aiheesta RUK:n Maneesissa klo 12. alkaen.

Ja sitten sitä seuraavan kesänäyttelyn aiheena 2020 on Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöt.

Kun menneen kesän vaihtuvien näyttelyiden aiheet, Lauri Törni ja suomalainen SS-pataljoona, olivat (se tiedettiin) monille herkkiä ja kansaa jakavia teemoja, niin nyt ei ole sitä rajoitetta. Talvisota yhdisti Suomen kansan ja uskallan sanoa, että suojeluskunnilla ja lotilla oli sodan lopputulokseen iso merkitys, jonka nykysuomalaisista vähintäänkin selvä enemmistö hyväksyy.

Lähes jokaisesta suvusta löytyy em. järjestöissä mukana olleita. Nyt on Wanhan Veteraanin vuoro nostaa suojeluskuntalaiset ja lotat heille kuuluvaan arvoon, ainakin tietoisuuteen. Siitä, niin uskon, monet tämän päivän suomalaiset ovat jopa ylpeitä!

Itse asiassa, hyvät isänmaan ystävät, tuokaa sota-ajan eläneet isovanhempanne tai tuttavanne talvi- ja kesänäyttelyihimme muistelemaan menneitä ja kertomaan, miten he silloin nuorina ja lapsina asiat näkivät ja kokivat! Uskon että he olisivat tällaisesta lahjatarjouksesta hyvin otettuja!  Liian usein kuulemme huokauksia, kun emme olleet ajoissa kiinnostuneita sota-ajan sukupolvien teoista ja saavutuksista; tämä on vielä korjattavissa.

Näyttelymme osoittavat, että isänmaallisuus ei ollut sapelinkalistelua. Se oli kaikkialle kotirintamalle ulottunutta kovaa työtä, halonhakkuutta, erilaisia keräyksiä, lähimmäisistä huolenpitoa ynnä muuta, ynnä muuta. Sen näyttelymme kiihkotta kertovat.

* * *

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani ei suinkaan ole vielä valmis. Seuraava vaihe on rakentaa pihamaalle nykyaikainen ja toimintaan tarkoitettu konttirakenteinen kriisinhallintatukikohta. Se on tutustumiskohde ja museoesine sinällään ja mahdollistaa jopa Hamina-vieraiden majoittumisen. Kun lupa-asiat ovat kunnossa, seuraava vaihe on hankkia sille rahoitus, toivon mukaan jo ensi talven aikana. Itse tukikohdan rakentaminen käy nopeammin kuin Iisakin kirkon vastaava!

Ja ilman taka-ajatusta ei myöskään konttitukikohtaa rakenneta. Se on läpinäkyvästi myös houkutin Haminassa palveleville varusmiehille hakeutua kriisinhallintatehtäviin. Eli tukikohta turvallisuusrakenteineen on selkeästi kriisinhallintatehtäviin rekrytointia edistävä kohde. On Suomen valtion ja sen myönteisen näkyvyyden etu, että tehtäviin hakeutuu mahdollisimman paljon miehiä ja naisia ja heistä kyvykkäimmät ja sopivimmat tulisivat valituiksi Suomen mannekiineiksi maailmalla.

Wanha Veteraani on monessa mielessä viisas viritys!

Edellä oleva teksti on lähtenyt pelkästään tämän kirjoittajan tuuhean tukan alta, mutta se saattaa olla ja onkin synkroonissa monen muun Wanhan Veteraanin toimijan ajatuksenjuoksun kanssa!

TERHO AHONEN

JÄLKIKIRJOITUS: Jos sinulla on mielessä rakentavia ajatuksia Wanhan Veteraanin mistä tahansa asiakokonaisuudesta, toiminta-ajatuksesta, näyttelysisällöistä, esillepanoista, aukioloajoista, muusta tarjonnasta ja vaikkapa, miten tätä hyvää saataisiin paremmin ihmisten tietoisuuteen, niin kirjoita siitä juttu. Sen julkaisemme tällä blogipalstalla nimelläsi. Saisimme tänne sivustolle lisää järjellistä luettavaa. Lähetä: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. Tai jos toimintamme kiinnostaa, osoita halukkuutesi tulla tekemään hyvää, osoite on sama tai joku muu tämän sivuston yhteystiedoissa.

Jäsenyhdistykset

Haminassa perustettiin 27.9.2017 Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry suunnittelemaan ja hallinnoimaan perinnekeskus Wanhan Veteraanin toimintaa.

Perustajajäseniä ovat:

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys.

Muut jäsenet (25):

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri, Kotkan Sotaveteraanit, Karhulan-Kymin Sotaveteraanit, Kymenseudun Lottaperinneyhdistys, Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta, Maanpuolustusnaisten liitto Kymenlaakson piiri, Haminan Maanpuolustusnaiset, Kotkan Maanpuolustusnaiset, Naisten Valmiusliiton Kaakkois-Suomen alueneuvottelukunta, Haminan Sotilaskotiyhdistys, Kymen Jääkäripataljoonan kilta, Salpalinjan Perinneyhdistys, Kymenlaakson Reserviupseeripiiri, Haminan Reserviupseerikerho, Kymenlaakson Reserviläiset, Haminan Reserviläiset, Amalia ja Jaakko Lehtiön Rahasto/Jaakko Lehtiön Rahaston Kannatusyhdistys, Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit, Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat, Hölkkäri on Web, Hamina Tattoon Ystävät, Asekerho 93, Haminan Suomalainen Kerho, Kotkan Reserviupseerikerho ja Haminan Rotaryklubi.

Liity jäseneksi

Rauhanturvaajat
Sotaveteraanit
RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys
KYMJP:n kilta
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta
Haminan seudun Reserviläiset
Haminan Sotilaskotiyhdistys
Hamina Tattoon Ystävät
Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat
Lottaperinneyhdistys
Reserviupseerit
Maanpuolustusnaiset

Aukioloajat

 

MUSEO

25.9.-28.11.2021 La-Su klo 10.00-16.00

Avoinna ryhmille tilauksesta.

MESSIRAVINTOLA  

20.9.2021 alkaen

Ke-Pe 14.00-22.00

La-Su 10.00-22.00

Ma-Ti suljettu

Seuraa meitä muualla verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Pääsymaksut

  • Aikuiset 12€ 
  • Nuoret 7-18 vuotta, varusmiehet, kriisinhallintaveteraanit ja eläkeläiset 8€
  • Lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi
  • Perhelippu 28€
  • Sotiemme 1939-45 veteraanit ilmaiseksi
  • Ryhmäesittely tilauksesta/pyydettäessä. Joka kymmenes ryhmän jäsen ilmaiseksi, muut maksavat lipun hinnan henkilökohtaisesti. Opastus max 20 hengelle 30,- euroa.
  • Olemme Museokortti -kohde 

Yhteystiedot

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Tiedustelut:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   
044 986 2225

Meitä tukevat

Meitä tukevat