Hannes Janssonin ”Suomen itsenäisyystaistelut” kirjasto

Perinnekeskuksen monitoimiluokkaan sijoittuu Hannes Janssonin vuosikymmenien kuluessa kokoama yli 3000 kirjaa tai muuta julkaisua sisältävä ”Suomen itsenäisyystaistelut” kirjasto. 

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani on saanut suuren kirjalahjoituksen. Sotaveteraani, diplomi-insinööri Hannes Janssonin (1911 -1994) kuolinpesän osakkaat, puoliso ja neljä lasta, luovuttavat hänen keräämänsä ja Suomen itsenäisyystaistelun kirjastoksi nimeämänsä noin 3000 niteen kokoelman perinnekeskukselle.

Ensimmäinen erä, 1556 teosta luovutettiin Wanhassa Veteraanissa Haminassa sunnuntaina 16.12.2018 ja loput mittavasta kirjakokoelmasta 19.5.2019. Täydentävä viimeinen kolmas erä luovutettiin 8.2.2020. Kirjaniteiden lopullinen määrä on 3 194 kappaletta. Lisäksi maanpuolustuslehtien kokonaisia tai osavuosikertoja 1920 - 1940 -luvuilta on 67 nimikettä ja sotilasmusiikkia nuotein ja tekstein 75 kappaleesta.

Teokset on luetteloitu ja niihin on liimattu kerääjän exlibrikset, kirjanomistajamerkit. Ensimmäinen erä käsittelee Suomen historiaa Ruotsin vallan ajalta aikaan ennen viime sotia. Kokoelman toinen keskittyy viime sotiin, puolustusvoimiin, luovutettujen alueiden ja Inkerin kirjallisuuteen ja muun muassa maanpuolustusjärjestöjen lehtiin.

Kokoelma tulee kokonaisuudessaan yleisön nähtäville ja siitä voidaan tehdä myös vaihtuvia näyttelyjä eri aihealuein. Aineistoa voidaan käyttää myös opetus-, tutkimus- ja julkaisutoimintaan.

Elämäntyönsä Hannes Jansson teki Suomen puunjalostusteollisuuden palveluksessa. Ennen sotia nuorena käyttöinsinöörinä hän oli suunnittelemassa ja käynnistämässä Sunilan sellutehdasta. Hän vaikutti sulfaattiselluloosateollisuuden suuriin tehdaslaajennuksiin myös Joutsenossa ja Kemissä.
Vapaa-aikanaan Hannes Jansson omistautui vapaaehtoiselle maanpuolustustyölle suojeluskunta- ja reserviupseerijärjestöissä. Hän kävi reserviupseerikurssin numero 17 Haminassa. Hannes Jansson osallistui sekä talvisotaan että jatkosotaan tykistön tulenjohtajana haavoittuen kolme kertaa.
Sunilassa asuessaan hän toimi Sunilan Merisuojeluskunnan rannikkotykistöjaoksen johtajana. Talvisotaan Jansson lähti Kotkan, Kymin ja Karhulan miehistä kootun nk. Leimun patteriston mukana. Jatkosodassa alueen miehet palvelivat nk. Kymin patteristossa.
Jäätyään eläkkeelle metsäteollisuuden palveluksesta Hannes Jansson antautui bibliofilialle. Kirjojen keräys ajoittuu pääosin vuosiin 1974–1994. Ne ovat olleet näihin asti Janssonin puolison kotona Espoossa. Kirjojen luotteloinnin ja järjestämisen aihepiireittäin on tehnyt Inko Jansson. 

Kokoelman aihepiirit ovat:

1.  Ruotsin vallan aika
2.  Autonomia; Suomen vanha sotaväki; Sortokausi
3.  Jääkäriliike
4.  Vapaussota
5.  Heimosodat; AKS; Suur-Suomi; Itä-Karjala
6.  Suojeluskunnat; Sotilaspojat
7.  Lotta Svärd; Lottatytöt
8.  Mannerheim
9.  Talvisota
10. Jatkosota
11. Lapinsota
12. Vaaran vuodet
13. Itsenäisen Suomen puolustusvoimat
14. Ohje-, sana-, laulu- ja virsikirjat
15. Veteraanijärjestöt ja maanpuolustus
16. Luovutetut alueet
17. Inkeri

Ohessa linkkejä eri kokoelmiin Exel-taulukkona. Voit hakea taulukosta tietoa 14 kriteerin avulla.

Itsenäisyystaistelut

Maanpuolustuslehdet

Marssimusiikkia, nuotteja

Rauhanturvakirjallisuus

Jäsenyhdistykset

Haminassa perustettiin 27.9.2017 Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry suunnittelemaan ja hallinnoimaan perinnekeskus Wanhan Veteraanin toimintaa.

Perustajajäseniä ovat:

Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys.

Muut jäsenet (25):

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri, Kotkan Sotaveteraanit, Karhulan-Kymin Sotaveteraanit, Kymenseudun Lottaperinneyhdistys, Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta, Maanpuolustusnaisten liitto Kymenlaakson piiri, Haminan Maanpuolustusnaiset, Kotkan Maanpuolustusnaiset, Naisten Valmiusliiton Kaakkois-Suomen alueneuvottelukunta, Haminan Sotilaskotiyhdistys, Kymen Jääkäripataljoonan kilta, Salpalinjan Perinneyhdistys, Kymenlaakson Reserviupseeripiiri, Haminan Reserviupseerikerho, Kymenlaakson Reserviläiset, Haminan Reserviläiset, Amalia ja Jaakko Lehtiön Rahasto/Jaakko Lehtiön Rahaston Kannatusyhdistys, Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit, Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat, Hölkkäri on Web, Hamina Tattoon Ystävät, Asekerho 93, Haminan Suomalainen Kerho, Kotkan Reserviupseerikerho ja Haminan Rotaryklubi.

Liity jäseneksi

Rauhanturvaajat
Sotaveteraanit
RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys
KYMJP:n kilta
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta
Haminan seudun Reserviläiset
Haminan Sotilaskotiyhdistys
Hamina Tattoon Ystävät
Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat
Lottaperinneyhdistys
Reserviupseerit
Maanpuolustusnaiset

Aukioloajat Opening hours

 

MUSEO

Auki vain ryhmille tilauksesta 19.9.-20.11.

MESSIRAVINTOLA  

Messi avoinna tilauksesta

Seuraa meitä muualla verkossa

Facebook
Twitter
Instagram

Pääsymaksut Tickets

 • Aikuiset 12€           
 • Adults 12€
 • Nuoret 7-18 vuotta, varusmiehet, kriisinhallintaveteraanit ja eläkeläiset 8€       
 • Youth b/w 7 and 18, and pensioners 8€
 • Lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi     
 • Children under 7 for free
 • Perhelippu 28€     
 • Family ticket 28€
 • Sotiemme 1939-45 veteraanit ilmaiseksi
 • Ryhmäesittely tilauksesta/pyydettäessä. Joka kymmenes ryhmän jäsen ilmaiseksi, muut maksavat lipun hinnan henkilökohtaisesti. Opastus max 20 hengelle 30,- euroa.
 • Guided tour for groups 30€
 • Olemme Museokortti -kohde 

Yhteystiedot Address

Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

Tiedustelut:

Museo:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   
044 986 2225

Camp Hamina:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0405563245

Meitä tukevat

Meitä tukevat